Träning som gravid

Förr i tiden sa man att en gravid kvinna skulle lägga upp fötterna på soffan och vila i nio månader, för barnets skull. Idag vet vi bättre. Gravida behöver röra på sig för att förbereda kroppen för förlossningen och ser till att minska risken för komplikationer. Och även efter förlossningen behöver du röra på dig.

Undvik stretch och hopp

Du ska inte stretcha för mycket när ligamenten i kroppen börjar mjukna. Då kan du sätta axeln eller en annan kroppsdel ur led. Undvik också höga hopp när magen börjar växa. Kroppen får redan utstå en lång belastning med magen och barnet, du behöver inte addera hoppövningar på det. Du får också anpassa träningstempot utefter hur du mår. Det är exempelvis vanligt att gravida får foglossningar och då kan det till och med vara svårt att gå.

Mindre magövningar och vikter

Om du vill träna magen ska du prata med barnmorskan eller en kunnig PT innan. Magen och magmusklerna förändras mycket under de här nio månaderna. Om du gillar att styrketräna kan du fortsätta med det men minska på vikterna och ta det lite lugnare. Det är dock bra att underhålla musklerna under graviditeten för du kommer behöva styrkan när det är dags att bära barnet utanför magen.

Efter förlossningen

När barnet är fött kan du gott och väl vila lite. Du har genomgått något stort och ditt barn behöver matas ofta och du vill helst bara stirra och vara nära hen hela dagarna. Efter en tid kan du dock börja röra på dig igen, i din egen takt. Skaffa gärna en bärsjal så din bäbis kan följa med i huset medan du har händerna fria för att lyfta matkassar och städa. I början kanske det är den enda träningen du orkar med. Allteftersom du blir starkare kan du börja med längre promenader och börja fokusera på att bli stark igen. Magen kan behöva tränas så att musklerna går ihop igen.