Träna rätt för din ålder

shutterstock_252402298Tränar du som en 20-åring fast du har fyllt 50? Kroppen förändras när du blir äldre och att träna på fel sätt kan orsaka mer skada än nytta. Motionera efter din ålder så får du mest behållning och håller både vikt och kroppsålder nere.

30+

Din kropp är ung och gjord för rörelse, så träna ganska tufft och ofta. Variera också träningen för att undvika skador. Har du inte tid att gå på gym? Prova cykling, joggning eller något hemmaprogram som inte kräver resor till träningsanläggningar. Men träna någonting – motion motverkar stress.

40+

Nu är det viktigare att satsa på styrketräning. Du tappar muskelmassa och har lättare att drabbas av övervikt. Styrketräna två gånger i veckan i minst 30 minuter och komplettera med ett joggningspass eller en promenad i rask takt.

50+

När du fyllt 50 behöver din kropp dubbelt så lång återhämtning som när du var 20. Starta därför lugnt och öka efter hand. Lägg gärna in balansövningar: t ex att stå på ett ben medan du tar på dig strumporna eller borstar tänderna.

60+

Många av våra ålderstecken beror på att vi använder musklerna mindre när vi blir äldre. därför är det viktigt att bli mer fysiskt aktiv. Balansträning är bra och för den som inte är vältränad är det lämpligt att simma, cykla eller promenera.