Träna för hälsan

Det är viktigt för oss alla att träna. Vi har mer stillasittande jobb, äter mer snabbmat, vi känns ha mindre tid men lägger mycket tid på tv-spel och sociala medier.

En halvtimme om dagen

Det behöver inte ta mycket tid varje dag för att komma igång att träna även om man tror det, det kan räcka med att börja med en halvtimme dagligen för att få igång sin blodcirkulation och låta hjärtats muskel arbeta.

All träning är en vinst

All rörelse påverkar din hälsa på ett positivt sätt, som vuxen bör du röra dig minst tre och en halv timme i veckan och olika fysiska aktiviteter såsom trädgårdsarbete, frisuftsliv och promenader kan minska risken för att drabbas av hjärt- och kärl sjukdomar, psykisk ohälsa och cancer. Allt stillasittande kan förutom övervikt också leda till typ 2-diabetes så man har mycket att vinna på att komma igång med träningen.

Prova dig fram

Det första man bör göra är att fundera på vilken träning som passar, prova gå en vecka på gym och se vad som erbjuds. Det finns oftast både spinning, styrketräning, kondition och andra pass man kan prova på med hjälp av en proffessionell tränare. Vill man hellre ströva ute i naturen så fungerar en promenad, löptur, längdskidåkning eller en cykeltur lika bra. Huvudsaken man hittar nåt man trivs med så går resten av träningen av sig själv.