Flytvästen – det viktigaste på båten

När du ska ut och segla i helgen eller ta en tur i motorbåten med familjen är det viktigt att du, och alla andra ombord, har en flytväst som passar. För om det mot förmodan skulle ske en olycka till sjöss är det mycket större sannolikhet att du överlever om du bär flytväst.

Hur du väljer en passande flytväst

Du kan ta en titt online för att lättast hitta passande flytvästar för både de vuxna och barnen. Glöm inte att även husdjuren behöver flythjälp, även om djur oftast kan simma bra, kan de inte alltid simma länge. När du väljer en flytväst ska du främst titta på vilken vikt du har.

Det beror på att flytvästar är tillverkade för att bära vikt, istället för exempelvis medium och large. Den flytväst du ska välja beror till viss del även på hur simkunnig du är. Barn ska till exempel alltid använda en riktig räddningsväst.

Flytkraften är det som bär din vikt

Flytvästar är också indelade i fyra olika kategorier som beskriver dess flytkraft som mäts i Newton och finns mellan 50 och 175 Newton. En väst med 50N passar duktiga simmare. Medan 175N håller dig flytande även om du bär full utrustning. För en tur med fritidsbåten brukar det oftast räcka med en flytväst märkt med 100N.