Träningskläder

6674474-runner-woman-lacing-trainers-shoesFör vissa innebär träningskläder enbart en t-shirt, ett par shorts och ett per sköna skor. Några större krav har man inte. Andra har betydligt högre krav på kläderna och väljer träningskläder med omsorg både med tanke på märke, kvalité och vilken sport som ska utövas. Till viss del handlar det om eget tycke och smak men till stor del handlar det även om vilken sport som kläderna ska passa till.

Generella träningskläder

Det finns sportföretag som främst säljer ”generella träningskläder”. Häribland finns bland annat Stadium och Intersport. Det är plagg som andas, som är vindtäta eller har andra funktioner som efterfrågas av de som tränar. Oavsett om man cyklar, springer eller spelar innebandy kan dessa kläder vara funktionella och sköna att använda.

Specifika träningskläder

Till vissa sporter behövs specifika kläder. Detta även om det sker till olika hög grad. Ett tydligt exempel är simning där simkläderna knappast används till mer än just under simträningen. Andra exempel är cykling där cykelbyxorna gör det mer bekvämt på sandeln. Ju bättre man är på sin sport, och om träningen kommer upp på elitnivå, desto vikigare blir det med träningskläder som är specifikt utformade för just sporten. Det gäller att alla små detaljer är perfekta för att man ska kunna prestera på topp och då spelar även kläderna en stor del av resultatet. För motionären är däremot behovet inte i grunden stort efter specifika plagg. Men både smak, behov och vilja varierar självklart.