Träning inom e-sport och poker – hur tränar proffsen?

E-sport och poker är nästan samma kategori, men vi håller dem ändå separat eftersom poker inte faller in i den strikta definitionen av e-sport. Men de har tillräckligt med likheter för att vi ska kunna prata om dem i samma sammanhang: hur man tränar inom dessa sporter.E-sport och poker innebär inte att man måste vara i bästa fysiska kondition. Man behöver inte springa flera mil eller belasta kroppen till bristningsgränsen för att komma till toppen. Istället är det mest ens intelligens och handlingskraft som utmanas.De populäraste spelen inom e-sport är DOTA2, League of Legends och CS:GO men det finns fler. Inom poker vill man så klart komma till finalbordet i World series of poker, det stora världsmästerskapet i Las Vegas. Vilka slags träningsmetoder ska man använda sig av för att bli bättre på dessa spel?

Hängivelse till spelet

Man ska spela mycket och ofta. E-sportspelen finns online och är gratis att spela, det är inte svårt att komma igång. Business Insider berättar att e-sportsvärlden är lika hård när det kommer till träning som hos elitidrottarna. Professionella LoL-lag spelar över 50 timmar i veckan, en del sitter ännu mer. Först spelar man tillsammans med laget i åtta timmar, och när man kommer hem spelar man solo för att träna ännu mer.Poker går också att spela gratis på flera sajten och de största siterna har onlinebord för alla nivåer: gratisspel och spel för nybörjare till professionella spelare. Man får dock inte samma känsla av att spela poker gratis eftersom inga riktiga pengar står på spel. Spela hellre om lite pengar, man behöver bara satsa några kronor åt gången. Man ska inte ruinera sig själv i träningssyfte.

Träningsläger

E-sport och poker har blivit så pass stora att det numera finns kurser eller träningsläger som man kan åka på. En viktig sak att lära sig är att hålla huvudet kallt när mycket pengar står på spel, eller möjligen prispokalen. Som spelare kan man bli tvungen att sitta i flera timmar och då måste man hålla uppe fokusen och sitt engagemang i spelet. Dessa saker kan man lära ut, det finns tekniker att lära ut. Hellefors E-sportklubb erbjuder denna typ av träning och även hur man blir en bra lagkamrat. Många av e-sportspelen är lagsporter. Samspel är lika viktigt i e-sport som i fotboll.E-Stars Game Festival Held In SeoulInom pokervärlden får man oftast lära sig själv. Dock såg vi under förra året hur SVT-sända Bootcamp 2015 där 6 deltagare fick flytta ut till Fårö för att bli så bra som möjligt på poker inför Poker SM. Man försöker lära ut tekniker men samtidigt ingick det även att träna fysiskt och äta rätt, för att må bra. Träning pågick bara i en vecka, men det kan vara bra att se bara för att få en snabb inblick i vad man ska lära sig och träna på.

Strategier

Alla spel har strategier, beprövade spelsätt som har hög chans att leda till vinst. Inom poker börjar man med att lista ut vilka starthänder som är bra och när man ska lägga sig. När man väl kan det måste man lära sig i vilka situationer en hand är bra och hur positionen vid bordet påverkar spelet och ens chanser. För att inte tala om att lära sig läsa sina motståndaren. Man ska kunna urskilja satsningsmönster och läsa bluffar för att kunna manipulera potten.Dieguez RodriguezR Manuel Kovsca  DSC_7389En känd bluff kommer från Stu Ungar under World series of poker 1997, när han drev upp potten till 220 000 dollar med en fyra och ett ess, vilket gjorde att motståndaren blev rädd och lade sig trots att denne hade par i nior.I lagspel finns det fler val än i poker och därmed större möjlighet att komma fram till egna strategier. Tillsammans med laget kommer man fram till vilka handlingsmönster eller strategier som fungerar. Man kanske skapar specifika strategier på en viss bana eller när man möter ett visst motståndarlag.