Ishockey

ishockeyspelare Ishockey har länge varit en av Sveriges alla största lagsporter och än finns det ingenting som tyder på att detta är på väg att ändras. För den som är intresserad av att börja spela ishockey finns det dock en hel del att ta tag i innan sitt första träningspass äger rum.

Gå med i en förening

Den som vill komma igång och träna och spela ishockey på allvar behöver först av allt hitta en förening att söka sig till. Det är genom ishockeyföreningen som man får tillgång till utsatta istider i form av lagets träningar och föreningen ser dessutom tid att hitta en lämplig tränare som ansvarar för att både träningar och matcher flyter på som man kan förvänta sig.

Utrustning

Det andra man behöver göra, före sitt första ispass, är att skaffa sig allt det man behöver för att vara redo att gå på is med andra utövare av sporten. En ishockeyutrustning består av väldigt många delar och man ska ha klart för sig att det är viktigt att allt sitter och fungerar som det ska.

Skridskor

Att man behöver ett par skridskor för att spela ishockey är nog något de allra flesta förstått. Det är viktigt att skridskorna sitter bra och här är det inte enbart storleken som spelar roll. Ibland kan en modell vara helt opassande för en viss typ av fot och andra gång kan man behöva trycka ut vissa delar av skridskon för att bättre passa foten. En annan sak som är viktigt när det kommer till en skridsko är att skenorna är rätt slipade, något som en del sportaffärer och lagets materialansvarige bör kunna hjälpa dig med.

Klubba

Dagens klubbor är vinklade antingen till höger eller till vänster och du behöver själv komma till insikt med vad du själv föredrar. Det är även viktigt att klubban varken är för lång eller kort för att du både ska kunna skjuta bra och klara av att dribbla med pucken. Rent generellt kan man även säga att en klubba ska vara tejpad med rätt sorts tejp både på bladet och över i toppen av skaftet. Anledningen till detta är att klubbans grepp blir bättre, både vad gäller pucken och dina handskar.

Skydd

Som hockeyspelare är det viktigaste skyddet hjälmen som du bär på huvudet. Denna ska sitta så att den inte rör sig onödigt mycket när du rör runt på huvudet, så att den inte förflyttas i ett farligt läge om du ramlar eller får en tackling. Hjälmen ska vara utrustad med en hakrem som även den hjälper till att hålla hjälmen på plats och berorende på om du är junior eller senior får du välja på att använda antingen kaller som täcker ansiktet eller visir, som oftast täcker halva ansiktet och dessutom kräver att du använder ett munskydd. Förutom hjälmen behöver du halsskydd, axelskydd, armbågsskydd, handskar, byxor och benskydd. Faktum är att det faktiskt finns ett skydd till som man ofta glömmer bort och det är det för dina skridskoskenor. Skyddet hjälper till att hålla skenorna vassa när du ska gå på och av isen, då det finns risk för smågrus och annat som folk dragit in med ytterskorna.

Trunk

Något som vi helt klart kan rekommendera är även att skaffa sig den större typ av väska som kallas trunk där du kan förvara majoriteten av din hockeyutrustning. Utan en hockeytrunk blir det otroligt bökigt att färdas till och från träningar och matcher, så en trunk av detta slag är näst intill ett måste för den som ska börja spela ishockey.