Anledningar att börja träna med hantlar

Marknaden är full av träningsredskap av alla dess slag idag. Många av dem går att använda i en rad olika övningar för att bygga upp allehanda muskler i kroppen. Den enkla hanteln kan dock vara ett av de mest användbara redskapen och här förklarar vi varför. Till att börja med kommer hanteln i många utformningar och kan alltid anpassas efter användarens egna styrka. Och köper man en med löstagbara vikter kan man trappa upp allteftersom utan att behöva köpa tyngre hantlar som man bygger upp styrkan.

Något den har gemensamt med skivstången. Men till skillnad från skivstången är hanteln designad för en enhandsgrepp. Vilket betyder mycket när det kommer till flexibilitet. Hanteln kan av denna anledning enkelt användas i en rad olika styrkeövningar för att lägga till lite extra belastning. På så sätt kan man fortsätta köra samma typer av övningar även efter inte vore lika givande om man bara använder kroppen som motvikt. Den extra vikten betyder även att man måste arbeta mer med att stabilisera kroppen i rörelserna.

Detta aktiverar många av de mindre muskelgrupperna kring lederna som man annars inte kommer åt så enkelt. Kravet på balans ökar därmed också. När man använder båda händer samtidigt, som med en skivstång eller på många maskiner, händer det lätt att ena sidan får arbeta mer då nästan alla av oss är starkare i ena sidan av kroppen än den andra. När då den svagare sidan blir trött först kompenserar vi med den starka sidan och låter den göra mer av jobbet. Detta skapar en asymmetri i träningen och bygger upp den starkare sidan mer än den svaga. Men genom att arbeta med en hantel i varje hand undviker man detta fenomen då varje sida måste arbete oberoende av den andra.